fb 

Wedstrijden 2019

Klik hier voor de uitslagen Dressuur paarden 28 mei 2019
Klik hier voor de uitslagen Dressuur paarden 2 juli 2019

Dressuurproeven

   

Weetjes

Eén zijn met je paard ...

Speurend op het internet kwam ik onderstaand artikel tegen. Het is geschreven vanuit het Shamanic Horsework, een manier van werken met paarden waarbij gebruik wordt gemaakt van eeuwenoude sjamanistische* technieken. Een ietwat andere kijk, maar zeker herkenbaar.

Groetjes,
Irma

Het artikel:

Eén zijn met je paard betekent dat jouw wil en de wil van het paard samen gaan in een vloeiende beweging.

Soul

Het paard heeft geen gedachtenwereld, analyseert de zaken niet en is niet bezig met zijn toekomst of zijn verleden. Het paard ervaart eigenlijk alleen gevoel. Voor een groot deel wordt een paard gestuurd vanuit de reflex 'vechten of vluchten'. Daarnaast voelt het paard de sfeer aan. Het voelt jouw sfeer aan, de staat waarin jij bent. Als je vanuit eenheid wilt kunnen samenwerken met je paard, is het nodig dat jij deze gevoelswereld in jezelf ontdekt en hiermee leert werken. Deze staat van waarnemen noemen wij de staat van soul ofwel de soulwereld. Het paard leeft uitsluitend in de soulwereld. Om werkelijk contact te maken met het paard moeten wij ons afstemmen. We kunnen niet van het paard verwachten dat hij leert te denken om zo met de mens te kunnen communiceren. Het afstemmen kan alleen doordat wij een verschuiving aan brengen van denken naar voelen (soul). 

Innerlijke kracht

Paarden willen weten waar ze aan toe zijn en onderzoeken in hoeverre ze op je kunnen rekenen. Dit doen ze door je te testen op innerlijke kracht en rust. Hoe groter jouw innerlijke kracht en rust, hoe meer ze je accepteren als hun leider. Vaak heeft het paard eerder dan jij door hoe het met je innerlijke kracht gesteld is. Doordat wij mensen meestal zijn afgeleid door vele gedachten en emoties, zien we nauwelijks hoe het werkelijk met ons gesteld is. Paarden vormen daarom een uitstekende spiegel waarin je kunt zien hoe je er voor staat en hoe je vorderingen maakt.

Een paard voelt zich veilig en vertrouwd bij je op het moment dat je volledig in het hier en nu bent, in het moment. Als jij nog met je gedachten ergens anders bent, terwijl je naast je paard staat, ben je een bedreiging voor het paard en wil het paard het liefste bij je weg. Paarden kunnen je accepteren als hun leider als ze jou als hun gelijke beschouwen - en dus als jij volledig aanwezig bent in het hier en nu.


*Sjamanisme is een reeks traditionele geloven en praktijken waarbij uitgegaan wordt van de mogelijkheid om te diagnosticeren, te genezen en soms menselijk lijden te veroorzaken vanwege een speciale verhouding met, of controle over, geesten. Deze traditie heeft in de hele wereld sinds prehistorische tijden bestaan.

Sjamanisme is gebaseerd op de premisse dat de zichtbare wereld met onzichtbare krachten of geesten is doordrongen die het leven van de levenden beïnvloeden. 
{moscomment}

Onze sponsoren