fb 

Wedstrijden 2019

Klik hier voor de uitslagen Dressuur paarden 28 mei 2019
Klik hier voor de uitslagen Dressuur paarden 2 juli 2019

Dressuurproeven

   

Rijvereniging

Nederlands Kampioenschap Samengesteld Mennen klasse 2 en 3

Na een aantal succesvolle wedstrijden in klasse 2 werd Gjalt Jan Jansma met Tarmalanda uitgenodigd om deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap Samengesteld Mennen.Dit jaar zou het kampioenschap plaatsvinden in Noordwolde.
Mooi, dachten Gjalt Jan en (groom) Willem-Jan, daar gaan we anders ook heen. Bekend terrein. Het typisch Nederlandse weer spoelde de gedachte aan deze Friese "thuis"wedstrijd echter weg. Het prachtige terrein in Noordwolde bleef te nat, waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag het kampioenschap niet door te laten gaan.

Gelukkig was MV Waal en Linge bereid om op korte termijn (1 ½ week) de organisatie over te nemen.
Hierdoor vertrokken wij 31 september richting Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd.
We kwamen daar op een prachtige locatie. Waar alles tiptop in orde was. Voor Tarmalanda was er plaats in de tent met 60 boxen. Annelie liet haar, na de lange rit, even de beentjes strekken onder het zadel. Zodat Tarmalanda vrijdag fit aan de start kon verschijnen.
Die dag stonden de dressuur en de vaardigheid op het programma. Hoewel het terrein ook hier erg nat was, kon er toch nog redelijk goed gereden worden. Tarmalanda zette dan ook haar beste beentje voor. Ze liep een nette dressuurproef. Met als resultaat: 203, 206 en 193 punten van de drie juryleden. Goed voor een vijfde plaats in het tussenklassement.

De vaardigheid zorgde echter voor meer hoofdbrekens. Met twee afgeworpen ballen en tijdsoverschrijding, viel de combinatie terug naar de negende plaats. Aangezien we al als tweede gestart waren, konden we de rest van de dag genieten van het prachtige weer. En, niet onbelangrijk, de hindernissen voor de marathon alvast goed verkennen.

De volgende morgen vroeg uit de veren, om alle hindernissen nogmaals te bekijken. Door de regenval, in de nacht van vrijdag op zaterdag, was de kleibodem nat en spekglad geworden. Niet de meest ideale omstandigheden voor een marathon. De organisatie besloot het wegtraject in te korten om de paarden en pony's te sparen.

Om 12.00 uur stond Tarmalanda trappelend van ongeduld aan de start. De rit voerde door de uiterwaarden en bosrijke omgeving rond het landgoed. Om vervolgens uit te komen bij de schitterende hindernissen op het landgoed zelf. Ondanks de zware omstandigheden oogde Tarmalanda fris. Zonder fouten en in vlotte tijden reed ze tussen de boomstammen, hekwerken, duiventillen enz. door. Ook de grote waterpartijen werden zonder aarzelen doorkruist.
Met een goed gevoel arriveerden Gjalt Jan en Wilem-Jan dan ook bij de laatste veterinaire controle. Deze wees uit dat Tarmalanda de zware inspanning prima doorstaan heeft.
Het resultaat mocht er dan ook zijn. De vijfde plaats in de marathon, waardoor de combinatie steeg naar een zevende plaats in het eindklassement.
Met een voldaan gevoel vertrokken we dan ook weer huiswaarts.